Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Voor de "gapers" onder ons" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Kai, jouw hele insteek wekt niet de indruk een interessante discussie over geurentaal opstarten, maar vanaf de topictitel al lijkt je insteek om kalmerende signalen om te leggen. Als dat je bedoeling is, waar het sterk op lijkt, waarom begin je dan geen topic (met dezelfde titel) om mensen uit te dagen in discussie over de praktijk van kalmerende signalen?
Ik vind het je niet sieren dat je het consequent op de persoon speelt, met een denigrerende en/of vooringenomen houding die jou lelijk maakt. De mens die jij op de persoon speelt heeft in elk geval het lef zich kwetsbaar op te stellen.
Als je werkelijk een bijdrage wilt leveren aan nieuwe inzichten is het zinvoller om nu eens werkelijk uit te leggen hoe jij het ziet en vooral hoe jij het persoonlijk ervaart en uitvoert in relatie met je hond ... ipv van kost uit een 'boekje' repeteren en bijna niets te zeggen.
Je geplaatste artikel is van geen enkele waarde als je niet in staat bent om het 'levend' te maken.
Ik heb het al eens eerder geschreven;
Bij jezelf en je eigen waarheid en kracht blijven is vele malen krachtiger dan de waarheid van een ander (of zelfs die ander met veroordelingen) onderuithalen.
Interessant artikel, vooral dat ze honden assertief noemen ipv dominant was een welkome verandering.
Wat betreft dingen nadoen zoals een spelboog, tja, het is en blijft gewoon uitdagen en uitlokken. Aangezien honden ons mensen super goed kunnen lezen verbinden ze bedoeling echt wel met signaal.
Het is niet alsof honden alléén hondentaal kunnen verstaan, het blijft een interactie. En misschien ook wel op pheromonen niveau. Alleen, dát zullen wij als mens nooit zo precies kunnen als een hond, dus moeten we het maar bij lichaamstaal lezen houden...
Het is een intressant stukje, misschien is het zinvol eens een topic te openen met bijv als titel: geurentaal en hier dan eens gezamelijk te overdenken wat dit in de praktijk voor ons mensen betekend, hoe wij hier mee om moeten gaan, of wij er iets mee kunnen, hoe wij moeten reageren.
Nu met deze topictitel, wordt de indruk gewekt dat mensen die het boekje van Turid Rugaas een basis vinden om te leren dat een hond communiceert met ons, allemaal naar hun hond lopen te gapen.
Al lees ik veel theorieboeken over honden en er uiteraard veel intressante dingen uithaal, ben ik meer een praktijk- en gevoelsmens en leer nog het meeste van mijn hond zelf, en neem liever het zekere voor het onzekere door ervan uit te gaan dat ik soms een hond niet helemaal snap en dat ik fouten maak. Ik heb geen theorie dat het zus of zo moet. Ik vind dat je een hond moet kennen voordat je kan "voelen" wat hij bedoeld, tenminste je hoopt dat je het goed voelt, want je weet dat als mens niet, al kan je veel aan de houding zien natuurlijk als je goed kijkt zie je ook nog veel meer, in de ogen bijvoorbeeld, en dan is daar dus ook nog die geurentaal als communicatie, die ik niet spreek, maar wel rekening mee moet houden.
Wat ik dan dus graag wil weten, wat betekend dat in de praktijk in de omgaan met onze hond.
Daarom vind ik nog het beste om altijd respect te tonen en nooit gaan straffen omdat je "iets"denkt en aannames gaat maken, want je weet niet of je het goed denkt en die aanname die je hebt de waarheid is.
_____________________________________________________________
ik heb het stukje gelezen en heb ook even de bron bekeken.
Ik moet zeggen ik vind er weinig wetenschappelijks aan.
Dat honden (en mensen) feromonen uitscheiden is iets dat al heel lang vaststaat. Dat honden met meer communiceren dan alleen lichaamstaal is iets dat voor mij ook al lang duidelijk is.
Wat dat betreft vind ik een keer een andere kijk op lichaamstaal (deze in functie van geurverspreiding) best interessant.
Echter ik vind het veel te kortzichtig dat dan lichaamstaal er niet meer toe doet.
Ik denk ook niet dat alles via feromonen wordt gecommuniceerd.
Feromonen zijn vrij primaire communicatie middelen.
Ze hebben puur betrekking tot onmiddelijke overleving en voortplanten.
Echter de complexe sociale interacties die honden en mensen kunnen aan gaan kunnen niet worden gecommuniceerd met enkel feromonen.
Ik denk dat die communicatie meer ligt in het ruiken van complexe fysiologische veranderingen in het lichaam.
Niet alleen de productie en vrijstelling van hormonen zoals oxiticine (trouwens een hormoon dat wordt vrijgesteld bij lactatie en niet bij blijdschap), endorfine (het gelukshormoon) en adrenaline.
Ik denk juist dat andere kleine fysiologische (en evt. pathologische) wijzigingen door de hond kunnen worden opgemerkt.
Voor mij verklaard dit o.a. waarom sommige mensen van nature goed zijn met alle dieren en anderen met alle training in de wereld nog niet met dieren kunnen omgaan.
Toch denk ik dat het toepassen van dit soort kennis vrij beperkt is.
Het kan een verklaring geven voor bepaald gedrag, maar bewust onze fysiologie te veranderen is niet mogelijk.
Enkel kun je het gebruiken om uit te leggen dat mensen echt blij moeten zijn bij een training of echt rustig tijdens onweer.
Het zal nooit een 'methode' kunnen worden, want een methode moet voor (bijna) iedereen toepasbaar kunnen zijn.
Dat is dit niet, hoewel ik het een zeer interessant onderwerp vind.
Als je het interessant vind Meente, lees dan eens het boek van Miklosi : Dog, behavior evolution and cognition
Weer een boek ja, haha, maar niettemin een erg waardevolle toevoeging van toch wel de meeste profilerende wetenschapper op het gebied van honden op dit moment (in mijn mening natuurlijk)
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Voor de "gapers" onder ons" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?